Leef

Kitesurfen op de vulkaan

Published on

Roderick was onlangs in IJsland om te kitesurfen in een vulkaankrater. Dansen op de vulkaan is immers zo 1987. Gek in z’n hoofd? Misschien wel, maar Roderick wil ons vooral inspireren. En dat lukt!

Roderick Pijls is 28 jaar en professioneel kitesurfer. Dat is natuurlijk al goed nieuws op zich. Hangend onder zijn vlieger wil hij ons de meest bijzondere en kwetsbare gebieden op aarde laten zien. En dat doet hij met een reden.

Foto door Rein Rijke – Zout Fotografie

The Last Line

The Last Line is de naam van het te gekke project dat aanleiding is voor dit interview. We lazen erover in het Algemeen Dagblad en daar moesten we meer van weten. We bellen Roderick op een zonovergoten donderdagmiddag. Zelfs over de telefoon was de tsunami aan energie onontkoombaar. Roderick spreekt vol enthousiasme over zijn geweldige project. 

Hoe het allemaal begon

The Last Line is ontstaan toen hij samen met fotograaf Rein Rijke in Tanzania bezig was met een klus voor Asus. Roderick zou gaan kitesurfen op een bloedrood meer en Rein zou het fotograferen. Daar aangekomen zag het meer er anders uit. “We kwamen in Tanzania aan en het meer was gitzwart in plaats van bloedrood.”

“Wij spraken met lokale stammen die vertelden dit nog nooit te hebben meegemaakt. Het bleek te komen door overtollige regenval, wat het einde betekende van de rode algen in het meer.” Dit zette Roderick en Rein aan het denken.

Niet het laatste spoor

“Volgens de lokale bevolking was de extreme regenval te wijten aan klimaatverandering. Toen realiseerden wij ons dat hier iets aan moesten doen. Op dat moment kreeg onze klus in Tanzania die extra lading. En zo ontstond The Last Line.” The Last Line is een verwijzing naar de ‘first line’ die wintersporters trekken als ze als eerste in de verse sneeuw afdalen.

Roderick trekt voor het allereerst een spoor met zijn kiteboard op unieke plekken om te laten zien wat de natuur ons te bieden heeft. Maar bovendien om ons te inspireren een steentje bij te dragen, zodat die plekken niet tenietgaan. En Roderick uiteindelijk niet het laatste spoor trekt.

Foto door Rein Rijke – Zout Fotografie

Inspireren

“Hoe meer je blijft zoeken, hoe meer prachtige plekken je vindt”, mijmert Roderick. Op de vraag of er een einde aan het project is, zegt Roderick: “als alle mensen zijn geïnspireerd en als iedereen het project kent. Ik ga niemand dwingen om iets te doen of te laten. Ik wil mensen handvatten aanreiken om kleine veranderingen aan te brengen.”

“Bijvoorbeeld door minder vlees of vis eten, of door minder wegwerpplastic te gebruiken. Die boodschap wil ik overbrengen via een positieve benadering, dat is veel sterker dan het laten zien van de negatieve kant.”

IJsland

Roderick en Rein waren in juni in IJsland voor The Last Line. “In IJsland kitesurf ik op een vulkaankrater en tussen de ijsschotsen. Met de ijsschotsen willen we mensen bewust maken van de terugtrekkende ijskappen. Tijdens het kiten werd duidelijk dat op dit soort plekken de natuur overduidelijk nog de baas is.”

Foto door Rein Rijke – Zout Fotografie

Don’t try this at home

“De thermische winden in de vulkaankrater moet je niet onderschatten. In mijn enthousiasme wil ik nog wel eens iets te veel risico nemen, maar gelukkig houden Rein en ik elkaar scherp. Als de één nee zegt, dan is het ook gewoon nee.”

Hoewel de beelden adembenemend mooi zijn en tot de verbeelding spreken, is het absoluut niet bedoeld om anderen te motiveren hetzelfde te doen. “Er zit heel veel voorbereiding in en de risico’s zijn groot. De film zal dan ook zeker een disclaimer bevatten.” 

Foto door Rein Rijke – Zout Fotografie

Film

Over een aantal weken gaat de film The Last Line in première. Een film over hun avonturen in IJsland en wordt er een die je moet zien. Hieronder kan je alvast de trailer bekijken. Wij werden er stil van.

Rein en Roderick willen graag ieder jaar een film uitbrengen. De lijst met plekken die ze nog willen bezoeken is indrukwekkend. IJsland is nog maar het begin. Komende jaren is er nog genoeg om naar uit te kijken!

Succes

“Ik hoop steeds een mooi avontuur te beleven, dit te delen en mensen te inspireren. Met mijn sport probeer ik een verhaal te vertellen om mensen hun mindset te laten veranderen. Om duurzamer te leven en om naar buiten te gaan en zelf avonturen te beleven.”

Je passie inzetten om mensen te inspireren. Wij houden ervan!

Mobiele versie afsluiten