Natuur

Grauwe kiekendief keert terug naar Overijssel

Published on

De grauwe kiekendief is terug van weggeweest. Negen jaar geleden vertrok hij uit Nederland om zijn geluk (en broedplekken) elders te zoeken. Nu is hij terug in Overijssel! En dat mag best gevierd worden.

Ik vertrek

Bijna tien jaar geleden broedde er voor het laatst een paartje grauwe kiekendieven in ons grauwe kikkerlandje. Want nog ruim voor de Meilandjes naar Frankrijk vertrokken om hun chateau te runnen, besloot de grauwe kiekendief al het roer om te gooien en naar het buitenland te vertrekken.

Ongeveer een eeuw geleden was de grauwe kiekendief nog een heel normaal verschijnsel in Nederland: hij broedde voornamelijk op de woeste gronden en roggevelden in en rond Overijssel. Toen verdween hij als gevolg van ontginningswerkzaamheden spoorloos voor maar liefst 40 jaar. Maar toen kwam hij terug! Geen wonder dat zijn terugkomst in 2011 groots gevierd werd met een uitgebreid artikel over de vogelsoort door Ben Koks en Johan Poffers.

Foto: unsplash

Een liefdesnestje

En nu, voor het eerst sinds 2011, is er dus weer een verliefd stelletje neergestreken in Overijssel. Na lang wikken en wegen hebben ze zich gevestigd rond het Overijsselse stadje Ootmarsum. Een uitstekende keuze, want ze kozen daar voor een perceel extensief grasland in natuurgebied Ottenshagen van Natuurmonumenten. Het natuurgebied is speciaal ingericht voor broedende weidevogels. Een ideaal liefdesnestje dus!

Ik vertrek (alweer)

De relatie van pa en ma grauwe kiekendief is inmiddels bezegeld met drie prachtige kiekens: twee dochters en één zoon. De beestjes waren kerngezond en leerden de fijne kneepjes van het grauwe kiekendief zijn vliegensvlug. En zoals we dat kunnen verwachten van snel opgroeiende koters sloegen ze hun vleugels uit en hebben ze pa en ma achtergelaten met het lege nest syndroom. De drie jonge grauwe kiekendieven zijn namelijk vertrokken naar Afrika om te overwinteren. Het is nog niet bekend of ze ook een bed en breakfast gaan beginnen.

Foto: unsplash

Gluren bij de buren

Enthousiast geworden naar het huiselijk geluk van het Overijsselse koppel? Hier geniet je met terugwerkende kracht van foto’s en video’s.

Mobiele versie afsluiten