Natuur

Diervriendelijke oplossing voor zwerfkatten op Texel

Published on

Diverse dierenhulp- en natuurorganisaties hebben een diervriendelijke oplossing gevonden voor de zwerfkattenoverlast op Texel. Ze vormen een bedreiging voor beschermde diersoorten in natuurgebieden. Met een chipactie voor huiskatten wordt onderscheid gemaakt tussen huis- en zwerfkatten. De zwerfkatten worden gevangen, gechipt, gecastreerd en naar een geschikte leefomgeving gebracht.

Zwerfkatten bedreiging voor beschermde soorten

Op het Waddeneiland vormen de katten een bedreiging voor beschermde diersoorten, zoals de noordse woelmuis, tapuit en de grutto. Stichting Zwerfkatten Nederland heeft samen met onder andere Staatsbosbeheer en Stichting DierenLot een chipactie georganiseerd voor huiskatten. Baasjes konden op 3 oktober gratis door de drive-through chipstraat met hun geliefde viervoeter. 

Dankzij deze chipactie kan voortaan makkelijk onderscheid gemaakt worden tussen een huis- en een zwerfkat. Zo kunnen verdwaalde huiskatten eenvoudig en snel herenigd worden met hun baasjes. De zwerfkatten worden uit de natuurgebieden gehaald en op een mooie nieuwe plek herplaatst. Dit maakt niet alleen de katten, maar ook de woelmuizen op Texel blij!

Foto door Andres Valdes – Unsplash

Titelfoto: Erik-Jan Leusink – Unsplash

Mobiele versie afsluiten