Lekker
Recept van de week
Steak tartare
Steak tartaar, you love it or you hate it. Or maybe you learn to love it when you become older. Like I did.
Eerste ervaring
21 jaar oud, mijn eerste vlucht als stewardess voor de koninklijke zwaan naar Bordeaux, Frankrijk. Mijn Frans was nog niet echt ontwikkeld en mijn smaakpapillen eigenlijk ook niet. Ik dacht een lekker stukje vlees met friet te bestellen in een donkere, Franse bistro.
Tot mijn grote schrik kreeg ik een homp ongebakken gehakt voorgeschoteld. En ja, ik heb het teruggestuurd met de vraag of ze het alsjeblieft een beetje konden aanbakken. Goede indruk op mijn collega’s en waarschijnlijk een extra fluim van de chef ergens tussen de groente…
Rauw vlees
Oh well, what doesn’t kill you, makes you stronger. En in mijn herinnering was dit ook echt een stuk ongebakken gehakt en dat eet ik nog steeds niet. Wat ik wel eet is rauwe longhaas, gemarineerd in lekkers. Ja, je eet het vlees rauw, dus zorg ervoor dat je het bij je slager haalt en het super vers is. Gewoon, om ongemakken op de wc te voorkomen.
Longhaas
Ik gebruik longhaas voor de steak tartaar. De longhaas is de spier van het rund die de longen laat bewegen. De smaak is vol en krachtig, de byte is mals. Ideaal voor steak tartaar, maar niet zo bekend in Nederland. Kan je geen longhaas vinden gebruik dan een ander stuk zacht rundvlees. Denk aan (kogel)biefstuk of ossenhaas.
Met vrienden of familie
Aangezien het zo’n bijzonder gerecht is, is dit recept ook niet voor twee personen. Nodig vooral je foodie vrienden uit en imponeer ze met dit heerlijke recept. Eet het samen met (zelfgemaakte) toast, brood uit de oven, frites of puur.
Steak tartare
- 560 gram jodenhaas
- 2 eigeel
- 2 theelepels Dijon mosterd
- 4 ansjovisfilets, klein gesneden
- 1 theelepel Worcestersaus
- Tabasco naar smaak
- Gemalen peper
- 2 theelepels ketchup
- 50 ml olijfolie
- 28 ml cognac
- 1 kleine ui, heel klein gesneden
- 56 gram kappertjes, afgespoeld
- 56 gram cornichons, klein gesneden
- 4 takjes bladpeterselie, klein gesneden
Zo maak je het
- Snij het vlees in klein stukjes en zet apart
- Doe het eigeel in een grote kom en mix goed met de mosterd en de ansjovisfilets
- Voeg de ketchup, peper, tabasco en Worcestersaus toe en meng wederom goed
- Giet langzaam de olijfolie bij de andere ingrediënten in de kom, terwijl je blijft roeren
- Voeg dan de cognac toe en mix goed
- Roer de ui, kappertjes, cornichons en bladpeterselie er doorheen
- Meng de saus door het vlees en proef of er nog extra zout en peper toegevoegd moet worden
Trek een lekkere fles rode wijn open, als je dat nog niet had gedaan en geniet met vrienden of familie van dit bijzonder lekkere gerecht.

Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!
