Goed Nieuws op Social Meda

Lekker

Recept van de week

Salade van watermeloen, groene appel en limoen.
Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden

Tropische temperaturen vandaag, dus het barbecue hart begint gelijk harder te kloppen. Naast wat er op de barbecue gaat, zijn de bijgerechten ook heel erg belangrijk voor een geslaagd eetfestijn. Wil jij je vrienden imponeren? Wij hebben de recepten voor de juiste salades!

Bijgerechten

Voor het recept van de week gaan we nu eens kijken naar de salades die je bij een barbecue serveert. Vroeger was het nooit echt meer dan een kant-en-klare salade van de supermarkt. Ik weet het, beetje droevig. Tegenwoordig laat ik me graag inspireren door Ottolenghi, maar dan wel de simpele variant. Hier hoef je niet uren voor in de keuken te staan, is erg lekker en je kunt het mooi presenteren.

Voorbereiden

De basis voor op de barbecue kan vlees, vis of een mix van beide zijn. Zorg dat je op tijd je salades voorbereidt. Dit maakt jouw barbecue een stuk ontspannender, zodat je ook daadwerkelijk kunt genieten van de zon, de geur en een biertje in je hand.

Twee salades

Enfin, de salades. Ik kies voor twee salades, eentje op basis van watermeloen en de ander met couscous in de hoofdrol. Deze zijn goed voor te bereiden en hoef je alleen maar op tijd uit de koelkast te halen. Tot slot nog even garneren, het oog wil immers ook wat.

Salade van watermeloen, groene appel en limoen

  • 1/2 middelgrote watermeloen
  • 2 appels, Granny Smith
  • 3 limoenen.
  • 1 eetlepel olijfolie.
  • 2 stengels citroengras.
  • 5 gram muntblaadjes
  • 10 gram korianderblad
  • Zeezout

Zo maak je het

  • Verwijder de schil en pitten. Snij het vruchtvlees in blokjes. Bewaar in een bakje, in de koelkast tot nodig.
  • Verwijder het klokhuis en snij in kleine blokjes. Bewaar in een bakje in de koelkast met een paar druppels citroensap om verkleuring te voorkomen.
  • Rasp twee theelepels schil van de limoenen en pers er drie eetlepels sap uit. Bewaar samen in een bakje.
  • Knip ongeveer 7 cm af van de bovenkant van het citroengras, verwijder het houterige buitenste blad en snij ragfijn.
  • Tip: doe de dressing pas bij de salade vlak voor je hem opdient, anders wordt het zo sompig.
  • Vermeng in een grote kom de watermeloen, appels, limoenrasp, het limoensap, de olijfolie en het citroengras met driekwart van de kruiden en 3/4 theelepel zeezout.
  • Gebruik je handen als zeef en schep de salade op een platte schaal.
  • Het vocht dat achter blijft in de kom, vooral lekker laten liggen.
  • Bestrooi de salade met de overgebleven kruiden en een snuf zeezout.

Couscoussalade met cherrytomaatjes en kruiden

  • 250 gram couscous
  • 90 ml olijfolie
  • 3 theelepels ras el hanout
  • 400 ml kokend water
  • 300 gram cherrytomaatjes
  • 2 uien
  • 2 theelepels komijnzaad, licht gekneusd
  • 50 gram gezouten amandelen, grofgehakt
  • 15 gram koriander
  • 15 gram muntblaadjes
  • 1 citroen
  • Zout en peper

Zo maak je het

  • Doe de couscous in een middelgrote schaal.
  • Bestrooi de ongekookte couscous met 1,5 theelepel ras el hanout, 1 theelepel zout en royaal peper. Meng alle droge ingrediënten goed met elkaar.
  • Sprenkel er twee 2 eetlepels olijfolie overheen en mix wederom.
  • Giet 400 ml kokend water over de couscous, nog een keer goed mengen. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 20 minuten opzij.
  • Bak de cherrytomaatjes op hoog vuur in een lepel olie. Onder af en toe roeren bak je ze in 5 minuten bruin en opengebarsten.
  • Bewaar de tomaatjes in een bak, gooi er een snuf zout overheen en zet weg tot nodig. 
  • Schaaf de schil van de citroen er dun af en pers het sap uit.
  • Bak in een pan de uienringen met 1,5 theelepel ras el hanout, klein beetje zout en de schil van de citroen in 10 minuten diep goudbruin. Blijf goed roeren, zodat het niet aanbrandt en laat het afkoelen.
  • Stort de couscous als hij is afgekoeld in een grote kom. Roer het uienmengsel erdoor. Voeg komijnzaad, amandelen, kruiden en citroensap toe. Naar smaak zout en peper toevoegen.
  • Schep de couscoussalade op een platte schaal en schik de tomaatjes erop.

Eet smakelijk!

Continue Reading

Nog meer Lekker

To Top