Lekker
Recept van de week
Saté en satésaus
Vroeger, dat wil zeggen pre-coronatijdperk, keken we als Nederlanders reikhalzend uit naar een lang weekend vrij. Je kon een bootje huren, ontspannen op de camping, uitwaaien of bakken op het strand. Bij familie en vrienden op bezoek, gezellig een dagje naar een spannend pretpark enzovoort, enzovoort.
Zo niet hemelvaartweekend 2020. Nu blijven we thuis met zijn allen en dat, lieve mensen, is een uitgelezen moment om lekker te gaan barbecuen.
Zon
Vorige week vrijdag kregen wij al het eerste bericht dat het heerlijk weer zou worden met hemelvaart. Gelukkig stellen de weer-apps dit keer niet teleur en is het inderdaad fantastisch weer. Dus deze hemelvaartsdag beleven wij thuis, met de barbecue aan.
Goede ingrediënten
Natuurlijk is manlief nog even langs de slager en de groenteboer gegaan en langs de Franse bakker voor een echt stokbrood. Ik marineer de lekkerste saté van kippendijen een dag van tevoren. Draai vanmiddag nog even een lekkere hummus in elkaar en de pret mag beginnen.
Makkelijk én lekker
Zelf geloof ik niet in pakjes en zakjes en sta met liefde uren in de keuken. Omdat ik ook wel begrijp dat dit niet voor iedereen is weggelegd, deel ik vandaag mijn allerlekkerste recept voor saté en satésaus. Gelukkig is hij snel en een favoriet van de kinderen. Trouwens… eigenlijk van iedereen die ik het voorschotel!
Saté van kippendijen
- 350 kippendijfilet Het liefst van de slager, want Albert Heijn verkoopt nog steeds liever volgespoten waterkippen dan echt smakelijk vlees.
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel korianderpoeder (katoembar)
- 1/2 theelepel komijn (djintan)
- 1 theelepel gemberpoeder (djahe)
- 1 theelepel laospoeder (galanga)
- 3 eetlepels ketjap manis (zoet)
- citroensap
- 2 theelepels sambal oelek (meer of minder naar smaak)
- 1/4 blikje cola
Zo maak je het
- Meng de koriander, gember, komijn, laos, ketjap, sambal en het sap van een halve citroen goed door elkaar.
- Snipper de ui en de knoflook en voeg bij de marinade.
- Schenk 1/4 blikje cola door de marinade. Dit maakt je vlees extra mals en zacht.
- Snij de kip in blokjes en roer deze door de marinade. Laat dit minimaal een uurtje marineren in de koelkast, maar hoe langer hoe beter!
- Leg de stokjes een halfuurtje in water, zodat ze minder snel verbranden op de barbecue.
- Rijg de kip aan de satéprikkers en giet de overgebleven marinade er overheen.
- Grill ze in ongeveer 10 minuten gaar en mooi bruin.
Satésaus
- 3 volle eetlepels pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 1 theelepel sambal oelek
- 1 teen knoflook
- 1 klein uitje
- 2 eetlepels ketjap manis
Zo maak je het
- Snipper de ui en de knoflook heel fijn. Bak ze in een scheutje olie, op laag vuur, glazig.
- Voeg de pindakaas toe en roer deze een beetje ‘los’.
- Voeg nu de kokosmelk toe.
- Roer constant door totdat je een gladde saus hebt. Wordt het te dik, voeg dan nog wat kokosmelk toe.
- Voeg de ketjap en de sambal toe en laat nog even doorwarmen.
Allerlekkerste recept voor saté
Zo, daar heb je het. Mijn allerlekkerste recept voor saté. Met geheim ingrediënt, cola. Cola zorgt ervoor dat de structuur van je kippenvlees nog malser wordt en de suikers passen goed in de marinade. Ja, het is jammer dat we niet met de caravan op pad kunnen, maar met dit weer komt het allemaal wel goed. Eet smakelijk!

Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!
