Lekker

Omdat een puinhoop soms erg lekker is

Eton Mess

Published on

Deze Eton Mess is het meest dankbare toetje ooit. De basis is simpel: wissel in een glas koek, zuivel en coulis/fruitpuree met elkaar af. Leg wat fruit en een blaadje munt bovenop en voilá, je hebt een prachtig dessert.

En prachtige desserts kunnen we de komende tijd goed gebruiken. Restaurants dicht, avondklok, vrijwel geen bezoek… Om de moed erin te houden, duiken we massaal de keuken in. En dan is deze kameleon onder de toetjes de absolute winnaar. Altijd lekker en onmogelijk om te verknallen. Lees snel mee!

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

  • 250 gram mascarpone 
  • 250 ml slagroom
  • 20 gram poedersuiker (voor de zoetekauw: een beetje meer mag ook) 
  • cantuccini (een zak kopen of zelf maken: zie hier voor een heerlijk en makkelijk recept)
  • 250 bevroren of vers fruit (aardbeien, frambozen of een rood fruit mix)
  • 2 el water
  • 2 el suiker
  • 1 citroen
  • wat vers fruit als garnering
  • paar takjes munt

Zo maak je het

De voorbereidingen

  • Klop de slagroom stijf.
  • Roer de mascarpone los met de poedersuiker (roer niet te fanatiek, anders wordt de mascarpone te vloeibaar).
  • Voeg de slagroom in 3 delen toe aan de mascarpone en spatel deze er rustig doorheen. Voeg het volgende deel pas toe als het eerste deel goed is gemengd met de mascarpone.
  • Leg het mengsel daarna in de koelkast tot gebruik.
  • Hak een deel van de cantuccini in stukjes. Dit gaat het makkelijkst in een keukenmachine, maar met een koksmes zelf hakken lukt ook. Reken op 4-5 stuks cantuccini per persoon. Leg vervolgens apart tot gebruik.
  • Maak de coulis. Doe het bevroren/verse fruit in een steelpan en voeg het water, de 2 el suiker, de rasp van de citroen en het sap van een halve citroen toe. Breng aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het fruit zacht is. Pureer deze vervolgens en druk, indien gewenst, nog door een zeef. Laat afkoelen. 

Het opmaken van het dessert

  • Gebruik brede en lage glazen, bijvoorbeeld whiskyglazen of waterglazen.
  • Begin met een laagje koek, schep daar vervolgens een dun laagje coulis op en schep er vervolgens een laag van het mascarponemengsel op. Herhaal nog een keer. 
  • Garneer met wat vers fruit en wat munt.

Eet smakelijk!

Variatietips

  • Vervang de cantuccini door schuimpjes, speculaasjes, of welk koekje je ook maar lekker vindt en toevallig in huis hebt.
  • Vervang het mascarponemengsel door een kwark/slagroom mengsel (verhouding 2:1), yoghurt of hangop, maar ook plantaardige varianten zijn prima mogelijk. IJs kan natuurlijk ook altijd.
  • Gebruik bijvoorbeeld bessen, mango, perzik, ananas, banaan, of kiwi. Mocht je ooit dragonfruit tegenkomen… niet twijfelen, direct meenemen! Prachtig in dit toetje. 
  • Als je geen gelegenheid hebt om coulis te maken, dan volstaat jam ook prima. Verwarm deze dan eerst een beetje en verdun met wat water. Als je citroen of limoen in huis hebt, voeg dan zeker ook wat sap en rasp toe. Maar ook dessertsaus uit een flesje voldoet dan prima.

Mobiele versie afsluiten