Lekker
Lekker! Het is vandaag internationale hummusdag!
Bij Goednieuws.nl zijn wij niet vies van een lekker inhaakmomentje en vandaag is hij wel heel erg lekker. Het is namelijk internationale hummusdag! Een uitgelezen moment om dit smeerseltje eens even onder de loep te nemen. En als extraatje voegen we het lekkerste hummus basisrecept toe waarmee je eindeloos kan variëren, lekker toch?
Hummus
Hummus is een kikkererwtenpuree die oorspronkelijk uit de Libanese keuken komt, maar net zo populair is in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Inmiddels is hummus ook niet meer weg te denken uit de Nederlandse maatschappij. In veel hippe horeca tentjes is hummus te bestellen op een broodje, als borrelhapje of voorgerechtje.

Gezond
Hummus is niet alleen heel erg lekker, het is ook nog eens gezond! En dat is weer goed nieuws voor ons, toch? Naast dat hummus veel vezels en eiwitten bevat, zit het ook nog eens bomvol ijzer, folaat, fosfor en vitamine B. Dit alles zorgt voor een vol gevoel en werkt cholesterolverlagend.
Niet de kant-en-klare variant
Kleine kanttekening. Sommige kant-en-klare hummus varianten die in de winkelrekken liggen zijn niet bereid op de traditionele manier. Hierdoor kan deze hummus boordevol suiker en olie zitten. Des te meer reden om zelf lekker aan de slag te gaan met het hummus recept dat wij in dit artikel met jullie delen.
Gedroogde kikkererwten
Voordat je gelijk naar de kikkererwten uit blik grijpt wil ik je toch graag wijzen op gedroogde kikkererwten. Ze hebben niet alleen meer smaak, de textuur is ook veel romiger. Je moet ze alleen een avondje weken en 45 minuutjes koken, zodat ze net iets te gaar zijn. Vervolgens gooi je de kikkererwten in een vergiet (vang wat kookvocht op) om af te koelen, waarna je zoveel mogelijk velletjes verwijderd.
Klassieke Libanese hummus
- 400 gram kikkererwten
- 3 eetlepels tahini
- 3 eetlepels citroensap
- 1 teen knoflook, in stukken
- 1/4 theelepel zout, of meer naar smaak
- Een halve eetlepel gemalen komijnzaad
- Ongeveer 2-4 eetlepels kookvocht, of meer als de mix te droog wordt
- Garnituren: extra virgin olijfolie, sumak of paprikapoeder, klein gesneden verse peterselie of andere verse groene kruiden, hele kikkererwten.

Zo maak je het
- Gebruik een keukenmachine of blender
- Mix de citroen en tahini in de keukenmachine of blender
- Doe twee eetlepels kookvocht erbij
- Doe de kikkererwten, knoflook en zout bij de rest en pureer alles tot een gladde puree
- Als de machine draait kan je lepel voor lepel wat kookvocht toevoegen voor de juiste textuur.
- Proef en breng op smaak met citroen en zout.
- Doe de hummus in een bak en serveer met de olijfolie en toppings naar keuze
Varieer!
Je kan helemaal los gaan op dit recept. Wat dacht je ervan om bietensap toe te voegen voor roze hummus? Of misschien wel een bos koriander, rode pepertjes en avocado? Laat je innerlijke kikkererwtje los en duik je keuken in om zelf te ervaren hoe lekker hummus kan zijn!

Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!
