Column

In de rij voor Metallica

Published on

Ik werkte eens in een wijnwinkel, toen daar op een dag een bekende Nederlander binnen stapte. In zijn hand had hij Parker’s Wine Buying Guide: de koopgids van Robert Parker Jr. In die tijd de beroemdste wijnrecensent ter wereld, die scores geeft tot een maximum van 100 punten. 

De BN’er had zijn huiswerk goed gedaan en wist precies welke wijnen met een hoge score te koop waren bij ons in de winkel. Met militaire precisie sloeg hij zijn slag. Terwijl hij zijn Parkerwijnen selecteerde probeerde ik nog een aantal persoonlijke favorieten aan te prijzen. Ook in het geval van out of stock stelde ik een alternatief voor. Hij hapte geen een keer toe. Voor hem had Robert Parker zijn boodschappenlijstje al in steen gebeiteld. 

Echte fans houden óók van slechte jaren

Ik was onder de indruk van dit ritueel en stelde voor aan mijn werkgever om meer ruchtbaarheid te geven aan wijnen uit ons assortiment met een hoge score. Hij schoof dit idee direct terzijde en maakte de vergelijking met muziek: “Ik ben niet het type dat direct naar de winkel rent als de nieuwste cd van Metallica een goede recensie krijgt. En laten we eerlijk zijn: er zijn genoeg mensen die alsnog in de rij staan voor de nieuwste van Metallica, óók als die een slechte recensie krijgt.”

En zo werkt het ook in de wereld van wijn. Er zijn genoeg wijnen met een blinkende gouden medaille van een lokaal concours of een hoge score prominent op de fles. Maar dat betekent nog lang niet dat ik die betreffende wijn zelf ook lekker vind. Van sommige producenten echter ben ik zó’n fan, dat ik ook in minder goed scorende oogstjaren benieuwd ben naar hun wijnen. Als echte liefhebber kan ik ook respect opbrengen voor het werk van een wijnmaker in een vintage waarin niet alle omstandigheden ideaal waren.

Het schap is een playlist

Laten we de vergelijking met muziek nog maar een keer maken. Want het is maar goed dat iedereen een andere smaak heeft. Zo kan het dat de een van Mozart houdt en de ander van Metallica. 

Het wordt pas echt interessant als je zelf ook een mening hebt. Pas dan kan je aangeven waar je voorkeur naar uitgaat en waarom. Ik daag je daarom uit om meer te proeven. Zie de wijnen in het schap van je favoriete wijnwinkel als een playlist. Het is de vraag wat jij vanavond opzet. Is dat weer je favoriete muziek? Of laat je je verrassen door iets nieuws?

Titelfoto: Liks Digital – Unsplash


Meer over Bas

Bas Korpel (1978) is vinoloog, wijnschrijver en recensent. Hij woont op een steenworp afstand van het Vondelpark waar hij dagelijks zijn hond uitlaat. Bas is getrouwd en heeft drie kinderen. Samen met Jur Baart maakte hij Burp the other wine book. Jaarlijks proeft hij honderden wijnen, onder andere voor De Grote Hamersma, waar hij een van de recensenten van is. 

Mobiele versie afsluiten