Lekker

Haal de herfst in huis met huisgemaakte pumpkin spice

Published on

In de Verenigde Staten is het iedere herfst weer raak: nog voor de eerste bladeren de bomen verlaten bestormen hordes mensen de lokale Starbucks en bakkers om alles met de smaak van pumpkin spice in huis te halen. In Nederland begint de beroemde Amerikaanse herfstsmaak inmiddels ook ontzettend populair te worden. Maar wat is pumpkin spice nou eigenlijk? En hoe maak je het zelf?

Wat is het?

Pumpkin spice is een specerijenmix, vergelijkbaar met onze befaamde speculaaskruiden. Een beetje misleidend is de naam wel: er komt namelijk geen pompoen aan te pas in deze kruidenmix. Het mengsel heeft zijn naam te danken aan het feit dat het vaak gebruikt wordt om pompoentaart op smaak te brengen. Tegenwoordig is pompoentaart allang niet meer het enige waarin het wordt gebruikt: het goedje is razend populair in koffie, koekjes, geurkaarsen en badproducten.

Foto: unsplash

Waarom is het zo populair?

Pumpkin spice is inmiddels zo geliefd dat zelfs een professor in de neurowetenschap zich over het fenomeen heeft gebogen om deze immense populariteit te verklaren. Wat blijkt: ons brein linkt de warme, kruidige geur en smaak van pumpkin spice aan gevoelens van comfort en emotionele warmte. 

En dan is er natuurlijk ook nog de associatie met herfst en koud weer: de voorspelbaarheid van de herfst (kortere dagen, vallende bladeren, etc.) heeft een kalmerend en rustgevend effect op ons, dus smaken en geuren die ons aan herfst doen denken geven ons een gevoel van veiligheid en herkenning. Pumpkin spice is niet dus alleen lekker, maar maakt je ook rustig.

Foto: unsplash

Het recept (voor één potje)

1 eetlepel gemalen nootmuskaat

3 eetlepels gemberpoeder

5 theelepels gemalen kruidnagel

5 theelepels piment

6 eetlepels kaneel

Makkelijker kan niet: je roert alle poeders tot ze gemengd zijn en ta-da, je eigen kruidenmix is klaar voor gebruik! Bewaar het in een afgesloten potje op een droge en donkere plek.

Foto: unsplash

Geniet!

Of je je zelfgemaakte mix nou gebruikt in taart, gebak, koffie of koekjes, vergeet niet te genieten van je huisgemaakte herfstervaring! Bonustip: pumpkin spice is ook lekker in zelfgemaakte chocolademelk. Wij zeggen: doen!

Mobiele versie afsluiten