Lekker

Gruwelijk en gezond tegelijk: het spruitje

Published on

Bij de geur van spruitjes springen de tranen me in de ogen, schieten mijn nekharen overeind en is mijn eetlust abrupt gestild. En daarin ben ik zeker niet de enige. Maar wat blijkt? Die gruwelijke, groene rakkers zijn mega gezond!

Gezonde groenten

Enkele van de minst populaire groenten zijn het meest gezond voor de bloedvaten, blijkt uit nieuw onderzoek. Spruitjes, broccoli en andere koolsoorten gaan volgens de onderzoekers vaatziekten tegen.

In West-Australië deden 684 oudere vrouwen mee aan een onderzoek om het effect van consumptie van kruisbloemige groenten te onderzoeken. De vrouwen met een dieet waarin meer kruisbloemige groenten zitten blijken minder kans te hebben op slagaderverkalking.

Vaatziekten kunnen de bloedcirculatie in het lichaam verminderen. Dat kan het gevolg zijn van ophoping van vetachtige stoffen tegen de aderwand. En aderverkalking is de belangrijkste oorzaak van hartaanvallen en beroertes. Je kan dus maar beter zorgen dat je aderen in topconditie zijn.

Vitamine K

Hoofdonderzoeker Lauren Blekkenhorst zegt dat de studie een “intrigerende” eigenschap van kruisbloemige groenten heeft aangetoond. “In eerdere studies zagen we dat mensen die meer van deze groenten aten, een lager risico hadden op ziekenhuisopname door een hartaanval of beroerte, maar we wisten niet precies waarom. Deze studie maak daar meer over duidelijk.”

Oudere vrouwen die dagelijks meer kruisbloemige groenten eten, hebben minder kans op uitgebreide aderverkalking, zegt ze. “In koolsoorten is vitamine K rijkelijk aanwezig. Dat zou invloed kunnen hebben op het verkalkingsproces in onze bloedvaten.”

Dagelijks extra groente

Vrouwen die dagelijks meer dan 45 gram kruisbloemige groenten aten, hadden 46 procent minder kans op uitgebreide aderverkalking in hun aorta vergeleken met de vrouwen die weinig tot geen koolsoorten aten. Een spruitje weegt gemiddeld 10 gram. Met 4,5 spruitje is de buit dus al binnen. Ogen dicht, flinke schep appelmoes erbij en voor je het weet doen je aderen een vreugdedansje.

“Dat wil niet zeggen dat we alleen maar broccoli, kool en spruitjes moeten eten”, zegt Blekkenhorst. “Dagelijkse variatie is belangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn.” Wij zijn mevrouw Blekkenhorst bijzonder dankbaar voor deze laatste nuance. Iedere dag spruitjes, ik moet er niet aan denken.

Het onderzoek is gepubliceerd in het British Journal of Nutrition.

Foto door Foodism360 – Unsplash

Bron: persbureau IPS

Mobiele versie afsluiten