Lekker

Een gesprek met de Cheese ‘Tools’ Executive Officer

Published on

De plaats van bestemming is Bodegraven. Wij gaan op bezoek bij Martijn Bos om het verhaal achter BOSKA te horen. Martijn is de vierde generatie in het authentieke familiebedrijf. Ze zijn groot geworden met Food Tools en hebben als doelstelling dat iedereen een ‘BOSKA’ in huis heeft. Goed nieuws? Wij vinden van wel. Je bent kaaskop of je bent het niet. 

Heel veel kaas

Bij binnenkomst geen saaie wachtruimte met muffe muziek. Integendeel, haast onbewust dein ik mee op de muziek die niet zou misstaan in een hippe strandtent. Midden in het kloppende hart van het bedrijf neem ik plaats. Om mij heen een breed scala aan BOSKA Food Tools. Van kaasschaven tot pizzascheppen en van fonduesets tot kaasplankjes met de zonnebloemen van Van Gogh. Hier in Bodegraven worden producten bedacht, ontworpen en in sommige gevallen ook nog altijd gemaakt. Tekst gaat verder na foto.

De overgrootvader van Martijn, Willem Bos, maakte 125 jaar geleden het eerste kaasgereedschap voor plaatselijke boeren. In Bodegraven omdat daar de meeste kaas ter wereld wordt verhandeld. Het wereldwijde episch centrum van de kaas kun je wel zeggen. Logisch dat Bodegraven daarom nog altijd BOSKA’s thuishaven is. BOSKA heeft uiteraard een prachtig filmpje van het nul tot nu van het familiebedrijf.

Kaasgaaf

Het draaide aanvankelijk dus allemaal om kaas bij BOSKA. Om optimaal te genieten van je stukje kaas heb je nou eenmaal kaasschaven, kaasmessen en kaasraspen nodig. En in plaats van een krakkemikkig apparaat van Chinese makelij koop je dan toch het liefst een oer-Hollands product. Met als missie food tools for life koop je bij BOSKA ook nog eens een product dat een leven lang meegaat. Tekst gaat verder na video.

Vierde generatie

Martijn is de vierde generatie in het bedrijf en heeft BOSKA tot een speler van formaat gemaakt. Naast kaasgereedschappen voegde hij pizza benodigdheden en fonduesets voor chocolade toe aan het brede assortiment. En zelfs een heuse kledinglijn. Of was dat een 1 april grap? Hoe dan ook, alles lijkt bij BOSKA te draaien om met familie en vrienden van veel en lekker eten te genieten. Hoe zit dat?

“Voor mij bestaat de rode lijn uit drie dingen die ik alle drie heel goed een plek kan geven met BOSKA. Ten eerste wil ik nieuwe toffe producten maken. Ten tweede wil ik graag de wereld zien. En boven alles wil ik feestjes geven en mensen op die manier met elkaar in contact brengen. Op beurzen gaven wij altijd de grootste feesten! Hopelijk kunnen we dat binnenkort ook weer doen.”

Beste idee… van BOSKA

“Met vier fulltime industrieel ontwerpers zijn we voortdurend in de weer om producten te ontwikkelen en te verbeteren. De kwaliteit van onze producten is de sleutel tot ons succes. We doen heel veel onderzoeken om onze producten te testen. We gaan zelfs naar de mensen toe om in hun keukens te kijken om te zien hoe onze producten werken. Met die constante focus op kwaliteit leveren we een belangrijke bijdrage aan sustainability. We willen onze producten levenslang mee laten gaan, met tijdloze ontwerpen die ook nog eens leuk en betaalbaar zijn.” 

Ieder nadeel…

“De energie van reizen en feestjes verplaatst zich tijdens de pandemie naar het maken van onze producten en naar gave content rondom de producten, dat voelt voor mij als goed nieuws. Dat zie je terug in de showroom en op onze socials. Die extra aandacht voor onze producten geeft me enorm veel energie. En onze aanpak door rechtstreeks aan consumenten te verkopen werkt erg goed.”  

Topdag

“Voor mij is het een topdag als we iets moois hebben gemaakt. Of een toffe deal hebben gesloten. Maar vooral als we een beetje gelachen hebben.” Werp een blik op de Instagram account van BOSKA en het kan niet anders dan dat er heel veel gelachen wordt daar. 

Trots

“Ik ben supertrots op het ‘schilderij’ dat we hebben gemaakt met BOSKA. En dan heb ik het niet over een stilleven. Het team, het consumentenmerk dat we gebouwd hebben en natuurlijk het assortiment. Ik zou alles wel thuis willen hebben. Daar ben ik echt trots op. Ik ben gewoon verliefd op onze eigen materialen (ondertussen strijkt Martijn liefkozend over een pizzaschep die net uit de fabriek komt, red.)En ik ben ook erg trots op ons distributienetwerk. Onze producten liggen in maar liefst 108 landen. Amerika, Japan, Brazilië, China, noem maar op.”

Is er nog een leven naast BOSKA?

“Ik ben getrouwd met Marcelien de Koning en samen hebben we drie kindjes. Marcelien was drie keer wereldkampioen zeilen en heeft op de Olympische Spelen in Bejing zilver behaald. En momenteel is ze burgemeester van de Noordzee. Hoe gaaf is dat?” En de kinderen? “Design your own life, ik zal ze nooit pushen om in BOSKA te stappen, maar dat ze nu al onderdeel zijn van de BOSKA family staat buiten kijf.” 

Wanneer is de BOSKA droom uitgekomen?

“Die droom is uitgekomen als iedereen een BOSKA in huis heeft, als onze producten levenslang meegaan en ik ze zelf ook echt mooi vind.” Na een snelle blik op onze keukenla bleken wij al 2 BOSKA’s in huis te hebben. Martijn is vast trots op ons.

Actie

Omdat BOSKA Goednieuws.nl een warm hart toedraagt mogen wij 12 prachtige kaasschaven en 12 stoere pizzasnijders weggeven. Stuur een e-mail naar redactie@goednieuws.nl met je naam, adres en keuze (1 item per persoon) en wij sturen het op! Wees er snel bij, want op=op. 


Mobiele versie afsluiten