Lekker
De dag van de asperge betekent genieten
Met klassiek asperge recept.
Asperges, ook wel het witte goud genoemd. Er zijn maar een paar maanden per jaar dat we van deze heerlijke groente kunnen genieten en laat vandaag nou de dag van de asperge zijn. Bij ons thuis is het al jaren traditie. Mijn oom neemt verse asperges mee van het land, mijn vader maakt ze klaar en wij eten ze op!
Hoop werk
Enig idee waarom asperges het witte goud heten? Dat heeft vooral te maken dat ze niet zo makkelijk te verbouwen zijn. Asperges teel je vanuit een passie. Over alles moet je nadenken, van grond, zaadjes, groeien en steken. En alles kost tijd, veel tijd! Het gehele verhaal kan je hier lezen, ga er maar eens voor zitten.
Traditie
Sinds ik me kan herinneren eten wij asperges volgens het klassieke recept, met ei, krieltjes, ham en botersaus. Geloof me, die asperge van het boerenland moet je in zijn waarde laten, zodat de smaak niet verloren gaat. Geniet ervan, dat doen wij ook al jaren!
Handel met liefde
De asperges moeten voor gebruik wel geschild worden, gaat prima met een dunschiller. Van onder de kop naar beneden. De onderkant van de asperges zijn ook niet lekker, dus die snij je eraf, ongeveer twee cm. Van die schillen en onderkantjes maak je weer een heerlijke aspergesoep, dus niet weggooien!
Bewaren
Hoe verser je de asperge eet, hoe lekkerder hij is. Maar moet je ze toch even bewaren, doe dat in de koelkast gewikkeld in een natte theedoek. Nog steeds een doodzonde volgens mijn vader, maar ja, soms kan het niet anders.
Asperges met krieltjes, ei, ham en botersaus
- 1 kilo witte asperges
- 500 gram krieltjes
- 3 eieren
- 3 dikke plakken beenham
- Verse peterselie
- 2 tenen knoflook
- Verse bieslook
- Olijfolie
- Flinke klont roomboter
- Grof gemalen zeezout
- peper
Zo maak je het
- Zet de oven aan op 180 graden.
- Was de krieltjes. Zorg ervoor dat alle krieltjes ongeveer even groot zijn, dus halveer eventuele grote krieltjes.
- Meng in een ovenschaal de krieltjes, olijfolie, peper en zout.
- Kneus de knoflooktenen en stop ze ook bij de krieltjes.
- Bak ze in 35 minuten gaar. Schep ze tussendoor nog even om.
- Schil de asperges en snij de houtachtige uiteinden eraf.
- Leg de geschilde asperges in ruim koud water, voeg er een snuf zout aan toe en breng aan de kook.
- Laat de asperges 7 minuten zachtjes koken. Neem de pan van het vuur en laat ze 15 minuten met gesloten deksel doorgaren.
- Kook de eieren in 8 minuten hard.
- Schil de hardgekookte eitjes en prak ze met een vork fijn.
- Snij de beenham in blokjes.
- Smelt de boter op laag vuur in een steelpannetje
- Leg de asperges op een bord. Verdeel hier de krieltjes naast. Verkruimel de ham en de stukjes ei erover. Giet de gesmolten boter er over en maak het gerecht af met een snuf peper, zout en fijngehakte bieslook

Deel dit bericht op Social Media
Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!
