Leef

Nationale fiets niet naar je werk dag

Aan alle mannen, vrouwen en kinderen die last hebben van onrustige fietsbenen. Laat de afwas staan, zet de babyfoon bij de buren, trek je zemen broek aan en stap op.

Published on

Mijn man is vandaag wat in mineur. Het is officieel ‘Fiets naar je werk dag’, iets dat hij al geruime tijd minstens drie keer per week doet. Van Hilversum naar Amsterdam, zo’n vijftig minuten op de racefiets. Allemaal onderdeel van een trainingsprogramma om Ironman te worden, maar dat is voor een andere keer. Momenteel fietst hij niet naar werk, want hij werkt thuis.

Waardering

Eindelijk was er die dag, een dag speciaal voor fietsers die zich niet laten tegenhouden door wind of regen. Ook niet door hagel of ijs overigens, het was best een zachte winter. Rob had al visioenen van spandoeken langs de weg en een feestelijk onthaal op werk. Misschien wel een rol als ambassadeur voor alle werkfietsers!

Een goed idee

De voordelen zijn eindeloos. Volgens de fietsersbond is er onder de werkfietsers een hogere productiviteit door minder ziekte, dat alleen al maakt het de moeite waard. Ook werkt het preventief tegen verschillende ziektes, zoals depressiviteit en hart- en vaatziektes. Mijn persoonlijk favoriet is de voorspelbare reistijd, geen files. Hooguit een lekke band, maar ook daar word je sneller in. Het is al met al een goed idee.

Fietsstimuleringsactie

Diverse gemeentes spelen er ook slim op in. Er wordt meer gefietst en dat moet worden beloond. In Tilburg verlagen ze de maximum snelheid binnen de centrumring om meer ruimte voor fietsers te creëren. En werk je nou niet in Tilburg, dit doen ze ook in Maastricht. In Gelderland worden overal slimme fietsroutes aangelegd en in Zwolle hebben ze een heuse fietsstimuleringsactie. En in Amsterdam, uhm, daar hebben ze ook veel fietsen.

Foto: Jeroen

Fiets weg van je huis avond

Omdat mijn man niet de enige thuiswerker is die de dagelijkse beweging mist, stel ik voor deze nationale fiets naar je werk dag om te buigen tot een landelijke ‘Fiets weg van je huis’ avond. Dus aan alle mannen, vrouwen en kinderen die last hebben van onrustige fietsbenen. Laat de afwas staan, zet een babyfoon bij de buren, trek je zemen broek aan en stap op. Check ook nog even de site van de wielerbond om coronaproof te fietsen. En Rob: ik beloof dat ik voor je zal applaudisseren als je weer thuis komt.

Mobiele versie afsluiten