Leef

Hey Mo Bro, die snor heeft nog meer voordelen

Published on

Het is Movember (een samenvoeging van de woorden ‘moustache’ en november). Een maand waarin aan mannen wordt gevraagd hun snor te laten staan. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt georganiseerd door de Movember Foundation. De stichting wil op deze manier bewustwording creëren rondom de gezondheid van de man. Twijfel jij nog over het laten staan van je snor? Lees hieronder de voordelen.

Een snor brengt gesprekken en daardoor verandering op gang

De Movember stichting wil dat mannen gelukkiger, gezonder en langer leven. Dit doen zij door fondsen te werven en te investeren op het gebied van mentale gezondheid, zelfmoordpreventie, prostaatkanker en teelbalkanker. Vorig jaar was de Movember-gemeenschap actief in 20 landen en haalden zij 82,8 miljoen dollar op.

De stichting wil meer aandacht voor de verborgen gezondheidscrisis onder mannen. En daar kun jij met je snor dus aan bijdragen. Want het brengt gesprekken op gang, bewustwording en daardoor uiteindelijk ook verandering. Maar voel je je alsnog onzeker over de snor? Hier nog enkele andere voordelen:

Het is goedkoper

Hoe minder je scheert, hoe minder je uitgeeft. Denk aan scheerschuim, mesjes die vervangen moeten worden, aftershave. Dat loopt uiteraard niet enorm in de papieren. Maar ook al heeft de intrede van de hipster snor en baard de scheerindustrie geraakt (in 5 jaar was er een daling van 11% zichtbaar), in Amerika was de markt in 2018 nog steeds goed voor zo’n slordige 2 miljard dollar.

Foto door Andi Whiskey – Unsplash

Het bespaart tijd

De Bluebeards Revenge enquête uit 2013 toonde aan dat de gemiddelde Britse man maar liefst 45 dagen van zijn leven zal besteden aan scheren! Dit komt neer op een totaal van 65.520 minuten en 1.092 uur and time is money my friend. Met elektrisch scheren ben je natuurlijk wel wat sneller dan lekker ouderwets met mes en schuim.

Het vermindert de kans op huidkanker

Hoe meer haar, hoe beter. Want gezichtsbeharing zorgt ervoor dat minder UV-straling tot de huid kan doordringen en dat verlaagt het risico op huidkanker. Australische onderzoekers claimen dat gezichtshaar de blootstelling aan ultraviolette straling met een derde kan verlagen. Bovendien verouderd de huid ook minder snel.

Het verlaagt de kans op infecties (en een vroegtijdige dood)

Minder scheren, betekent ook minder kans je in je gezicht te snijden. En dat verlaagt weer het risico op het krijgen van een infectie. Zonder de juiste antibiotica kan zo’n op het oog onschuldig snijwondje desastreuze gevolgen hebben. Neem bijvoorbeeld het lot van Lord Carnarvon kort na het ontdekken van de grafkamer van Toetanchamon in 1922. Hij was door een mug op zijn wang gestoken. Bij het scheren sneed hij zich daaraan open en de wond raakte geïnfecteerd. Hij liep een bloedvergiftiging op en stierf. Sommigen veronderstelden dat het de vloek van Toetanchamon was, ook wel de ‘mummy’s curse’ genoemd.

Foto door Narciso Arellano – Unsplash

Een snor maakt je stoer

Uit onderzoek van dr. Barnaby Dixson komt naar voren dat de beoordeling van mannelijkheid lineair toeneemt met de hoeveelheid gezichtsbeharing. Dus: hoe meer haar, hoe mannelijker. Bovendien werden bebaarde mannen in dit onderzoek het hoogst beoordeeld op het gebied van ouderschapsvaardigheden en gezondheid. De theorie van Dixson is dat zij gezien worden als betere vaders omdat zij hun nageslacht beter kunnen beschermen.

Of het ook aantrekkelijker maakt, daarover zijn de meningen verdeeld. Vooral de flinke stoppel zou de vrouw bekoren. Maar ach, het was Shakespeare die het in 1588 al schreef in zijn stuk Love’s Labour Lost:

“Beauty is bought by judgement of the eye…” 

Shakespeare

Pan of geen pan, zet voor de zekerheid 18 november in je agenda. Dit is namelijk de “Have Sex With a Guy With a Moustache Day”. Aangezien vrouwen (de meeste althans) geen snor kunnen laten groeien (of dat niet willen) en zij de Mo Bro’s toch willen steunen, is deze dag in het leven geroepen.

Genoeg redenen dus om de snor weelderig te laten groeien: let it grow, let it grow, let it grow!

Titelfoto door Braydon Anderson – Unsplash

Mobiele versie afsluiten