Leef

Een alfabet van stenen

DIY DINSDAG

Published on

Wij kregen van meerdere van jullie het verzoek om aandacht te besteden aan DIY (Do It Yourself) projecten. We snappen het helemaal. Die pandemie gáát maar door en we zijn op zoek naar alternatieve manieren om de tijd te verdrijven. Laat ondergetekende nou juist een enórme fröbelaar zijn! Vandaag gaat niet per se over iets maken, maar vooral over iets vinden: een stenen alfabet.

Verzamelaarsinstinct

Ik wandel graag. Niet alleen vanwege de frisse lucht, de vogeltjes en het groen. Ik ben ook altijd op zoek naar ‘schatten’. Wandelen haalt het oeroude verzamelinstinct in me naar boven. Of eigenlijk ben ik een beetje als een kleuter waarvan de zakken ook altijd vol zitten met allerhande snuisterijen, stenen, noten en bijzondere blaadjes.

Tijdens mijn wandelingen ben ik altijd op zoek naar naar klavertjes vier, paddestoelen, veertjes, maar vooral ook: stenen. Stenen in de vorm van hartjes, stenen met gaten, stenen met strepen, stenen in bijzondere kleuren en ga zo maar door. Op mijn laatste reis vanuit Portugal werd ik er bij de douane uitgepikt. Ik had een steen in de vorm van een klassieke bom in mijn handbagage. Of ik dat de volgende keer alsjeblieft niet meer wilde doen.

Illustratie door 22times2

Stenen alfabet

‘Gelukkig’ kon ik een boel van mijn stenen kwijt op het graf van mijn overleden kat. Maar alsnog liggen er door deze verzamelwoede door mijn huis heen overal groepjes stenen. Soms opgestapeld, zoals je dat misschien wel eens in het buitenland hebt gezien. Dat heet overigens een ‘steenmannetje’. Het dient als padwijzer om je helpen oriënteren; om je weg te vinden als je onherbergzame gebieden doorkruist. Mijn huis is overigens behoorlijk opgeruimd hoor. Markeringen om je er een weg door te banen, zijn niet nodig. Dat even terzijde.

Mijn laatste verzameling betreft stenen met letters van het alfabet. Dat is nog best een klus om compleet te krijgen, kan ik je vertellen. Onlangs zag ik een foto van iemand met eenzelfde soort ‘afwijking’. Hij had zijn alfabet compleet. En dan ook nog eens in hoofd- én kleine letters! Hieronder mijn bescheiden – en incomplete – verzameling:

Ben je niet van plan om je eigen alfabet te gaan verzamelen en mocht je de letter a, h, k, m, n, s, t, u, v of w tegenkomen..?

Los van stenen, ben ik overigens ook altijd op zoek naar veren. Daar gaan we volgende week iets mee maken. Heb je de DIY aflevering van vorige week gemist? Lees hier hoe je met schelpen een vaas of waxinelichtje maakt. De week daarvoor maakten wij onze eigen design lamp.

Titelfoto door Sereja Ris – Unsplash

Mobiele versie afsluiten