Leef

DIY dinsdag: zelf vlierbloesem siroop maken

En als bonus doen we er een recept voor een heerlijke cocktail bij.

Published on

Wij kregen van meerdere van jullie het verzoek om aandacht te besteden aan DIY (Do It Yourself) projecten. Laat ondergetekende nou juist een enórme fröbelaar zijn! Vandaag fietsen we de natuur in om vlierbloesem te wildplukken (living on the edge!) en daarna duiken we de keuken in. Ontspannend voor jezelf en een leuke extra, is dat je voor anderen een origineel cadeau hebt. Zeker in combinatie met de (andere) ingrediënten voor een super simpel – en overheerlijk – cocktail recept.

Wildplukken, mag dat wel?

Officieel mag je in Nederland niet zomaar wildplukken. Maar over het algemeen wordt het door de vingers gezien, zolang je je aan de gedragsregels van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) houdt. Waar het op neerkomt: heb respect voor de natuur en neem niet meer mee dan een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik.

Zorg er dus voor dat er per plant genoeg vlierbloesem overblijft. Pluk maximaal een tiende van wat er groeit, zodat de plant zich kan blijven voortplanten en er voldoende voedsel overblijft voor de dieren en insecten die van de plant afhankelijk zijn. Je mag (en wil) het natuurlijke evenwicht niet verstoren.

Waar en wanneer vind je vlierbloesem?

Vlierstruiken vind je vaak langs bosranden, bermen en ook in parken. Ik neem zelf vanuit Amsterdam het pontje naar Noord en fiets naar ‘t Twiske. Een prachtig natuurgebied bij Landsmeer waar je ook de monumentale Twiskemolen kunt aanschouwen. Het is één van de weinige poldermolens in Nederland die nog echt in bedrijf is en bewoond wordt door een heus molenaarsgezin.

Maar terug naar de vlierbloesem: eind mei, begin juni is de perfecte tijd om vlierbloesem te plukken. Gezien het koude voorjaar ben je zeker niet te laat. Pluk alleen de witte, lekker fris ruikende bloesem (ook wel schermen genoemd) en doe dit op een droge dag. Het liefst in de ochtend. Dan hebben de bloesems het meeste aroma.

Schud even met de bloesems (niet te fanatiek, want anders wappert al het stuifmeel weg en dat zorgt nu net voor de lekkere smaak) voordat je ze in je tas stopt. Zo geef je vliegjes en andere insecten de kans zich uit de voeten te maken. Thuis doe ik voor de zekerheid nog een dubbele check. En zoals je op de foto kunt zien, gebeurt dit onder streng toezicht van mijn katten en het genot van een glaasje wijn.

Foto uit eigen archief

Ingrediënten per liter vlierbloesem water:

(dit is nadat je de vlierbloesem uit het water hebt gehaald)

  • 1 kilo rietsuiker
  • 20 gram citroenzuur (te krijgen bij een ouderwetse drogist of bijvoorbeeld Holland & Barrett)

Verder heb je een emmer nodig, lege flessen, grote pannen, een zeef, een linnen kaasdoek (te koop bij o.a. Dille & Kamille) en een trechter.

Bereiding

  • Haal zoveel mogelijk takjes weg – deze zorgen namelijk voor een bittere smaak – en doe de vlierbloesem in een emmer.
  • Vul de emmer met water tot de bloesems nét onder water staan. Doe een doek over de emmer en laat het vlierbloesemmengsel 24 uur staan op een koele plek in je huis.
  • Haal de vlierbloesem uit de emmer, gooi deze weg en giet het mengsel door een zeef over in een grote pan. Hier zitten nog veel onzuiverheden in. Giet het daarom vervolgens door een kaasdoek in een andere pan. Helemaal helder krijg je het nooit, maar dat laat alleen maar zien dat jouw siroop helemaal zelfgemaakt is.
  • Meet met behulp van een maatbeker hoeveel vloeistof je nu over hebt. Per liter heb je 20 gram citroenzuur en ongeveer 1 kilo suiker nodig.
  • Zet de pan met vlierbloesemwater op het vuur en verhit het tot het net niet kookt. Doe de suiker erbij en blijf roeren tot de suiker is opgelost. Voeg vervolgens het citroenzuur toe en laat ook dit oplossen (citroenzuur zorgt voor een frisse smaak en maakt de siroop langer houdbaar).
  • Giet de siroop met behulp van een trechter in schone flessen. Steriliseer deze van te voren met kokend water en een beetje soda. Zo kun je de siroop langer bewaren.
Foto uit eigen archief

Hugo cocktail

Vlierbloesem siroop is natuurlijk heerlijk met gewoon wat (gekoeld) kraan- of sprankelend water. Maar helemaal feestelijk wordt het als je het verwerkt in deze super simpele cocktail:

  • een scheutje vlierbloesem siroop
  • een beetje sprankelend water
  • aanvullen met Prosecco
  • schijfje limoen en wat verse munt erbij

Laat het je smaken!

Al is het zeker ook een origineel geschenk. Mensen vinden het leuk om zelfgemaakte cadeau’s te krijgen. Het heeft iets huiselijks en het is een cadeau waar duidelijk tijd aan is besteed. Een cadeau waar een beetje liefde in zit. En dat is veel meer waard dan een cadeau dat je met geld koopt.

Hou je niet van in de keuken staan? Misschien dat dit artikel je dan meer aanspreekt: met schelpen een vaas of waxinelichtje maken.

Titelfoto door Peter Mason – Unsplash

Mobiele versie afsluiten