Leef

DIY DINSDAG. We trappen af met: je eigen klei maken

Published on

Wij kregen van meerdere van jullie het verzoek om aandacht te besteden aan DIY (Do It Yourself) projecten. We snappen het helemaal. Die pandemie gáát maar door en we zijn op zoek naar alternatieve manieren om de tijd te verdrijven. Laat ondergetekende nou juist een enórme fröbelaar zijn! Maak je borst maar nat. We luiden bij deze de “DIY dinsdag” in. Vandaag staat op het programma: je eigen klei maken.

Klei is niet alleen voor kinderen

Wat moet ik nou met klei?” Zul je misschien denken. “Ik heb geen kinderen, ook niet in de klasse bonus of klein.” Maar volgende week zal dit klei recept hoe dan ook goed van pas komen als we onze eigen design lamp gaan maken. Dus: stay tuned!

Als je wél jonge (klein)kinderen hebt, ben je vast bekend met klei waar zand, haar en/of ander prut in zit. Klei waarvan de kleuren allemaal door elkaar zitten – voor de control freaks onder ons een onuitstaanbaar iets – of klei die simpelweg uitgedroogd is. Snel een nieuw potje scoren, zit er – vanwege het gedrocht van de ‘winkelen op afspraak’ regel – al een tijdje niet in. Dat zal vanaf morgen waarschijnlijk ook niet heel anders worden. Want je bent ongetwijfeld niet de enige die weer vrijelijk zal toegeven aan spontane opwellingen van koopdrang.

Online bestellen kan uiteraard ook. Hoe dan ook is het best handig om een DIY recept te hebben: binnen 5 minuten klaar en gemaakt van alleen maar natuurlijke ingrediënten.

Ingrediënten voor 1 bol:

Gevonden op Ladylemonade.nl (daar vind je ook een video met instructies, als je dat prettiger vindt).

  • 1 kopje bloem
  • 1/4 kopje zout
  • 1 eetlepel baking soda; dit maakt de klei luchtig
  • 1 eetlepel zonnebloemolie; dit maakt de klei zacht (babyolie of kokosolie kan overigens ook. Dat levert een lekker geurtje op)
  • 1/2 kopje warm water
  • scheutje voedingskleurstof (als je gekleurde klei wil maken).
Foto door Julietta Watson – Unsplash

Zo maak je ‘m:

  1. Doe de bloem, zout en baking soda in een kom en meng het door elkaar.
  2. Voeg de lepel zonnebloemolie toe en roer dit er ook doorheen.
  3. Vul daarna je kopje voor de helft met warm water en voeg er een scheut voedingskleurstof aan toe als je gekleurde klei wil maken. Maak de vloeistof iets donkerder dan de kleur die je uiteindelijk wil. Als je het mengt met de bloem, pakt de kleur namelijk lichter uit.
  4. Giet het (gekleurde) water bij het bloemmengsel en roer het door elkaar. Als je het meteen met je handen doet, krijgen deze namelijk ook een kleurtje en het duurt even voordat dit wegslijt. Zodra de bloem het water een beetje heeft opgenomen, kun je de klei uit de kom pakken. Kneed hem verder totdat hij lekker voelt. Is je klei nog een beetje droog, dan voeg je nog wat water toe. En plakt hij juist erg, dan doe je er nog een klein beetje bloem bij.

Volgende week gaan we – zoals gezegd – deze klei gebruiken voor een wat uitdagender project. Zo gaan we een heuse design lamp maken. Andere klei creaties zien we uiteraard ook graag van jullie. Stuur ze ons zeker toe. En als je nog andere DIY ideeën hebt, horen wij dat ook graag.

Bron: Ladylemonade.nl

Titelfoto door Weinstock – Pixabay

Mobiele versie afsluiten