Leef

De wereld is vrediger geworden

Published on

Een statistisch onderzoek, gedaan door wiskundigen op de Universiteit van York, heeft de cijfers van oorlogsslachtoffers eens onder de loep genomen. En wat blijkt? De wereld is een flink stuk vrediger geworden, vooral in de laatste 30 jaar.

Meten is weten

Met een nieuwe techniek (“change point analysis” genoemd), hebben ze alle slachtoffers wereldwijd op een rij gezet sinds de Napoleontische oorlogen zo’n 200 jaar geleden.

Vooral de eerste helft van de vorige eeuw was uitzonderlijk bloederig. Dat is hoofdzakelijk te wijten aan de eerste en tweede wereldoorlog, die onze hele planeet een hoop ellende brachten. Maar sinds de tweede wereldoorlog in 1945 eindigde, is de wereld er een stuk rustiger en vrediger op geworden.

Samenwerking tussen landen

De onderzoekers zien dat het aantal slachtoffers enorm afnam na 1945. In de jaren 90 was er opnieuw een plotselinge verbetering te zien. Dit is naar verwachting te danken aan de VN en de toegenomen samenwerking tussen landen. Het is natuurlijk niet allemaal rozengeur en maneschijn, maar de trend is positief.

Veilige wereld

Er is veel discussie over de veiligheid van onze wereld, maar de data van dit onderzoek wijst uit dat er minder oorlogsslachtoffers zijn dan ooit. Dat lijkt me toch zeker een positief gegeven! En daarom het vermelden op Goednieuws.nl waard. Een stap in de goede richting. Een wereld waar we meer samenwerken en minder vechten. Lang leve de vrede.

Foto: unsplash

Mobiele versie afsluiten