Leef

De Chocolonely van de goudindustrie

Sieradenmerk GOLLD maakt 100% slaafvrij goud

Published on

Afgelopen maandag was daar de lancering van het nieuwe merk GOLLD: het eerste Nederlandse sieradenmerk van 100% gerecycled goud. “Goud recyclen? Waarom?”, zul je misschien denken. Wat veel mensen niet weten, is dat het met de goudindustrie helaas niet altijd even goed gesteld is. Niet alleen is de goudwinning belastend voor het milieu. Ook de werkomstandigheden van de 25 miljoen mensen – waaronder 1,5 miljoen kinderen – die wereldwijd in goudmijnen werken is vaak erbarmelijk. Hoog tijd dus om dit probleem aan te pakken!

Zo goudeerlijk is die goudindustrie niet

Femke van Harmelen werd – als moeder van twee jonge kinderen – gegrepen door een documentaire die zij zag over de misstanden in de goudindustrie. Zo blijkt dat zelfs bij een luxeproduct als goud de kans groot is dat er kinderarbeid aan te pas komt. Dit gegeven is al erg genoeg, maar vaak gebeurt het ook nog eens onder zeer onveilige en ongezonde omstandigheden. Zij beet zich vast in het onderwerp en besloot dat het ook anders kon.

Want naast de slechte werkomstandigheden, is de huidige goudwinning ook niet goed voor het milieu. Het delven van goud veroorzaakt (door het gebruik van giftige chemicaliën zoals cyanide en kwik) veel (chemisch) afval. En de druk op de goudmijnen neemt alleen maar toe. Zo zijn gouden sieraden door de trend ‘gold plated’ (een dun laagje goud op een zilveren of bronzen sieraad) betaalbaarder geworden en hierdoor wordt de vraag naar goud steeds groter.

Door uitsluitend sieraden te maken van 100% gerecycled goud, halen we de druk van de goudmijnen en zetten we de eerste stap naar een betere goudindustrie. Het recyclen van goud haalt immers de druk van de goudmijnen en belast het milieu aanzienlijk minder. Daarnaast werken we samen met bedrijven die zich inzetten voor een eerlijke goudprijs. Zo zorgen we voor een beter bestaan voor de mensen die in de goudmijnen werken”, aldus Femke van GOLLD (waarbij de dubbele L staat voor extra liefde voor mensen en de planeet).

Foto door Mandy von Stahl – Unsplash

Goed voorbeeld doet volgen

Om de problemen in de goudindustrie aan te pakken, hebben organisaties als Solidaridad en Unicef het ‘Convenant Verantwoord Goud’ opgericht. Zij maken zich er samen met de overheid sterk voor om misstanden zoals uitbuiting en milieuschade in de goudindustrie te voorkomen. GOLLD heeft zich hier bij aangesloten en is het eerste merk in Nederland met een 100% gerecycled gouden sieraden collectie.

En waar één schaap over de dam is? Om de hele goudindustrie te hervormen, zullen er namelijk nog vele moeten volgen. Maar verandering begint altijd met bewustwording. Het razend populaire chocolademerk Chocolonely is daar een mooi voorbeeld van. Zij hebben mensen meer bewust gemaakt van de ongelijkheid in de cacaosector. En doordat winkels en consumenten hierdoor meer eisen zijn gaan stellen, nemen bedrijven eerder hun verantwoordelijkheid. Zo zet je een industrie dus in beweging.

De weg naar een eerlijke goudhandel is nog lang, maar dat neemt niet weg dat óók kleine stappen en keuzes in de juiste richting helpen. We werken samen met verschillende bedrijven die zich inzetten voor mensenrechten. Samen kunnen we de komende jaren een groot verschil maken!

Bron: Duurzaam ondernemen

Titelfoto door Louana Rose – Unsplash

Mobiele versie afsluiten