Leef

Costa Rica legaliseert homohuwelijk als eerste land in Centraal-Amerika

Published on

Costa Rica geeft als eerste land in Midden-Amerika groen licht voor huwelijken tussen partners van hetzelfde geslacht. Dat is het gevolg van een uitspraak van het lokale grondwettelijke hof.

Een verbod was ongrondwettelijk

Het Grondwettelijk Hof van Costa Rica oordeelde in augustus 2018 dat een verbod op het homohuwelijk ongrondwettelijk was. Het gaf het parlement achttien maanden de tijd om nieuwe wetgeving uit te vaardigen, anders zou de bepaling automatisch nietig worden verklaard.

Eerder deze maand probeerden meer dan twintig wetgevers de huwelijksregeling met nog eens achttien maanden uit te stellen, maar die poging mislukte. Daardoor werd het verbod om middernacht op 26 mei opgeheven. De eerste koppels waren er als de kippen bij volgens dit artikel op CNN.

Costa Rica viert feest

“Costa Rica viert vandaag feest: gelijkheid van het huwelijk is een realiteit geworden in het land – als eerste in Midden-Amerika!” reageerde de International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association (ILGA) in een tweet. “We verheugen ons met u: gefeliciteerd aan allen die zo hard hebben gewerkt om dit mogelijk te maken!”

Zesde land

Costa Rica is het eerste land in Midden-Amerika, en het zesde land in Latijns-Amerika dat het homohuwelijk toestaat.

Ondanks aanzienlijke tegenstand van religieuze groeperingen wordt het homohuwelijk steeds meer geaccepteerd in Latijns-Amerika: homoparen mogen nu trouwen in Argentinië, Ecuador, Brazilië, Colombia, Uruguay en delen van Mexico.

Ook veel mensenrechtenactivisten verwelkomen het nieuws, in een regio waar geregeld geweld gebruikt wordt tegen LGBT-mensen. “Dit geeft ons gemoedsrust”, zegt Margarita Salas, homorechtenactivist in Costa Rica en voorzitter van de politieke partij VAMOS. “Deze maatregel geeft ons de mogelijkheid om ons gezin te beschermen en veiligheid te bieden.”

Belofte ingelost

Het legaliseren van het homohuwelijk was een belangrijke campagnebelofte van president Carlos Alvarado Quesada, die in mei 2018 aantrad. “Deze verandering zal een aanzienlijke sociale en culturele transformatie van het land veroorzaken”, zei Alvarado Quesada in een video op Twitter.

Bron: persbureau IPS

Foto: unsplash

Mobiele versie afsluiten