Leef

Adopteer een waterspuwer van de Notre-Dame

Published on

De grote brand in de Notre-Dame van 2019 staat bij velen in het geheugen gegrift. De beroemde kathedraal die wereldoorlogen en revoluties overleefde, brandde 15 april 2019 vrijwel volledig af. Een tragisch ongeluk, niet alleen voor de Parijzenaren, maar voor liefhebbers van cultuur en architectuur wereldwijd. Gelukkig is er een nieuw initiatief waarmee iedereen een steentje bij kan dragen aan de restauratie van het geliefde monument. Altijd al een waterspuwer willen adopteren? Dit is je kans. 

Wat is een waterspuwer?

De kathedraal werd o.a. wereldberoemd door “The Hunchback of Notre Dame” van schrijver Victor Hugo en tevens door de gelijknamige Disneyfilm gebaseerd op Hugo’s werk. Mensen die de film gezien hebben zijn al bekend met de waterspuwers, ook wel gargouilles genoemd. De draakachtige stenen wezentjes zijn Quasimodo’s beste vrienden en staan hem door dik en dun bij. 

Maar de gargouilles zijn meer dan alleen griezelige sidekicks: van oorsprong waren de waterspuwers gruwelijke monsters, bedoeld om de kerk te beschermen tegen kwaad van buitenaf. De stenen beestjes hadden bovendien ook nog praktisch nut: het water dat tijdens regenbuien van het dak afstroomde kwam via de monden van de waterspuwers op straat terecht, waar mensen het probeerden op te vangen omdat dit water voor die tijd buitengewoon schoon was. Dit komt door de filterende eigenschappen van de steensoort waaruit de gargouilles geschapen zijn. 

Foto: Donovan Reeves, Unsplash

Adopteer en restaureer

En nu kun jij dus zelf zo’n waterspuwer/gargouille adopteren! Via Friends of Notre-Dame de Paris kun je zien welke waterspuwers en heiligen nog niet volledig gerestaureerd zijn. Door jouw favoriete waterspuwer of heilige te “adopteren” in ruil voor een donatie, draag jij bij aan de restauratie van dit beeld. Als dat geen goed nieuws is! Dus of je nou weg bent van Parijs, architectuur, kathedralen, Disney of Victor Hugo: twijfel niet langer en adopteer vandaag nog “jouw” waterspuwer. Want adopteren én restaureren in één keer is dubbel goed nieuws. 

Titelfoto: Pedro Lastra, Unsplash

Mobiele versie afsluiten