Lach

Een pimpelmees met blauwe borst

Published on

Dat we ons meer bewust zijn van de natuur is een mooie bijkomstigheid van de lockdown. Wereldwijd neemt het aantal vogelaars naar verluidt gestaag toe. Dit artikel in de Guardian is een mooi voorbeeld van dat toegenomen bewustzijn.

Zorro met helderblauw petje

Bij het lezen van het artikel stuit je al lezende op een paar interessante Engelse termen. Noem het kinderachtig, maar bij ‘blue tit’ denk je toch al snel aan een bepaald lichaamsdeel dat op onverklaarbare wijze tussen de deur is komen te zitten. Maar niet dus, het gaat hier om de pimpelmees. Prachtige naam voor een vogel. Helderblauw petje en een Zorro-masker. Familie van de koolmees.

Pimpelmees of koolmees?

Op de site van de vogelbescherming wordt het verschil tussen de twee glashelder uitgelegd. De pimpelmees heeft als gezegd een Zorro-masker en de koolmees draagt een stropdas. Vergeet je nooit meer. Pimpelmees: Zorro. Koolmees: stropdas. Terug naar de Engelse term. Blue tit? Bij het kiezen van een naam had de betreffende Brit vast lekker zitten pimpelen. Om over de Engelse vertaling van koolmees maar te zwijgen…

Foto: unsplash

Oversteekplaats voor pelikanen

Verderop in het artikel wordt gesproken over een ‘pelican crossing’. Om de verwarring compleet te maken steekt een vlucht zwanen over op de begeleidende foto. Nader onderzoek leert ons dat het een zebrapad mèt verkeerslichten betreft. Er blijkt zelfs een variant voor papegaaiduikers te zijn. Mooie beestenboel daar aan de overkant.

Foto: unsplash

Bijvangst

Zo zie je maar weer dat de huidige opgelegde vorm van onthaasten allerlei verrassende ontdekkingen tot gevolg heeft. Goed nieuws toch? Nu ken je het verschil tussen een pimpelmees en een koolmees. En weet je dat Britse vogelaars van een drankje houden. Bij het zien van een pelikaan of papegaaiduiker trap je in het vervolg in een reflex op de rem. Tenminste, als je zelf aan de linkerkant van de weg rijdt dan.

Mobiele versie afsluiten