Column

Jolige Juni

Published on

Oké Joyful June, klinkt stukken beter dan Jolige Juni, maar we heten nou eenmaal Goednieuws.nl en geen Goodnews.com. Maar het idee is hetzelfde, iedere dag iets doen waar je blij van wordt. Bijvoorbeeld drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, dat mag zo klein en groot zijn als je zelf wil.

Andere dingen die je in Jolige Juni kunt doen zijn bijvoorbeeld: iemand een compliment geven, lekker puur koken uit de natuur, glimlachen naar iedereen die je tegenkomt, een playlist maken met nummers waar je blij van wordt of bedenk wat je als kind leuk vond om te doen en doe dit weer eens. Er zijn online kalenders te vinden waar leuke tips opstaan, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf maken. Want waar de een ‘word wakker met zonsopkomst om te hardlopen’ ultiem genieten vindt, is het voor de ander eerder ‘een glas rosé op het terras’ om écht te ontspannen. Dat is ook prima. We zitten allemaal anders in elkaar en ontspannen is ook voor iedereen anders.

Ontspannen; nu!

Ontspannen is dan wel voor iedereen anders, maar het is wel voor iedereen even belangrijk. En het zien van de mooie dingen in het leven, hoe klein of groot deze ook mogen zijn, is een goede les in ontspanning. Nu denk je misschien; no shit sherlock, maar ik vind echt ontspannen best lastig.

Creëer een leuke hobby

Tuurlijk, ik ben ook bezig met hobby’s ontwikkelen om te kunnen ontspannen. Alleen zodra ik er dan geen talent voor blijk te hebben, stop ik er weer mee. Zo was ik begonnen aan een fantastische schildercursus. Toen mijn zus vroeg hoe het ging, moest ik bekennen te zijn afgehaakt. Mijn ‘kunst’ miste de ‘ns’ zullen we maar zeggen. Het was ronduit … ‘Maar je deed het toch om te ontspannen?’ Dat was absoluut waar, maar als het dan niet mooi wordt, dan voelt het als nutteloos en dan is het niet meer ontspannen voor mij.

Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld de vogelteldag; de hele dag kan ik dan in mijn tuin zitten en vogeltjes afstrepen op mijn blocnote. Oh, wat geniet ik daar van! ‘Waarom doe je dat dan niet vaker?’ Nou, simpelweg omdat het zonder vogelteldag nutteloos is. Maar nu heb ik dus Jolige Juni ontdekt en kan ik alles bedenken wat ik wil. Zo stond gisteren op de kalender: bak een cake en bewaar wat extra beslag om van de spatel af te likken. Check! Bij vandaag staat: ga een uur in de tuin of in het bos zitten, een half uur met je ogen open en kijk naar de vogeltjes en luister naar hun gefluit. Het tweede half uur met je ogen dicht raad je welke vogeltjes je hoort. Nu al zin in!

Dit werkt voor mij omdat het nu wel kleine nutteloze dingen mogen zijn. Waarom? Ik denk omdat het op papier staat en ik dan ook echt de 30 ‘opdrachten’ wil afmaken. En weet je wat er in het laatste vakje bij 30 juni staat? Maak een nieuwe kalender voor Jubelende Juli!

Titelfoto: Pexels

Mobiele versie afsluiten