Column

De kracht van gedachten

Published on

“Eef, je moet echt leren mediteren. Want een goede meditatie kan verlichting brengen.” Ik knik bevestigend en denk bij mezelf: als ik verlichting wil dan zet ik wel een lampje aan, en mocht ik in een echte spirituele bui zijn dan een kaarsje.

Maar mediteren? De laatste keer dat ik mijn sokken checkte waren deze gewoon katoen, met donuts er op of lama’s. Want daar word ik blij van. Dat was mijn instelling een jaar geleden. Maar sinds corona zijn intrede heeft gedaan, ben ik stiekem toch gaan mediteren. Waarom? Nou, zo kom je nog eens ergens.

Mediteren kun je leren

Eerlijk toegegeven ik moest het wel even leren. In kleermakerszit eerst bepaalde klanken nabootsen en dan in 11 seconden je hoofd leegmaken en je mind resetten? Dat is niet aan mij besteed. Ik ben van lekker in een luie stoel, hoekje op de bank onder een dekentje of met mooi weer tegen een boom aan zitten.

Bij mij werkt meditatie met een stem het fijnste. Die kies ik uit in de handige app Insight Timer. Daar staan 80.000 gratis meditaties op die je helpen bij onzekerheid, bewustzijn op je werk, het verbeteren van je slaap, omgaan met angst en dus nog zo ontzettend veel meer.

Ik hou van meditaties die mij naar een waterval of regenboog brengen. Waar je dan jezelf mag omringen door het gekleurde licht of lekker naakt onder de stromende waterval kan gaan staan. Niemand die je ziet.

Zo kom je nog eens ergens

Ik mediteer een minuutje of tien per keer. Langer lukt me nog niet. Ik wil het uiteindelijk echt elke dag doen, want hoe simpel is dat eigenlijk te realiseren? Ik word er rustig van én ik krijg er energie van. Vooral omdat je zo nog eens ergens heen kan. Ik zie mediteren dan ook vooral als fantaseren. Dagdromen en je drukke brein even laten rusten.

De positieve effecten van mediteren zijn ongekend. Het helpt tegen stress, vermindert angst en somberheidsklachten en het zorgt voor meer concentratie en een betere balans van je emoties. Probeer het eens, liefst 66 dagen, want dat is het gemiddelde om nieuwe gewoontes echt aan te leren.

En hou je niet van mediteren onder begeleiding, ga dan gewoon naar een plekje waar je nu heen zou willen. Een concert, een strand in Griekenland, je lievelingsrestaurant. Hoor de muziek, voel het warme zand en proef het eten. Want in gedachten kun je nog overal naar toe. Onderschat de kracht van gedachten niet!

Oh en mijn sokken van vandaag? Roze eenhoorns!

Mobiele versie afsluiten