Algemeen

Slecht voor je tanden, goed voor het milieu

Published on

Binnenkort drink je in Nederland Coca Cola uit flessen van gerecycled plastic. Mede dankzij het statiegeldsysteem dat binnenkort wordt ingevoerd draagt nu ook Coca Cola haar steentje bij!

Coca Cola overstag

Coca Cola is een reus in de drankenindustrie met wereldwijd meer dan 400 verschillende merken onder haar vleugels. Het is dan ook een grote stap dat deze gigant in Nederland vanaf volgend jaar flessen uit gerecycled materiaal zal gebruiken. En dat terwijl de drankengigant zich initieel hard verzette tegen het heffen van statiegeld. 

Nederland en Zweden op kop 

Nederland is niet het eerste land waar Coca Cola deze beslissing neemt. Ook in Zweden koop je Coca Cola en Fanta in flessen uit hergebruikt plastic. Door deze stap zal Coca Cola het gebruik van nieuw plastic met meer dan 10.000 ton per jaar doen afnemen. Dat is ongeveer net zo zwaar als 2000 olifanten. Dan heb je een beetje een idee.

Foto door Joaquin Rivero – Unsplash

Op dit moment worden het dopje en het etiket nog niet van gerecyled materiaal gemaakt. Kleine moeite om dat ook meteen maar even op te pakken.

Kleintjes eerst

Waar de grote flessen pas vanaf volgend jaar aan de beurt zijn,  zullen de kleine flesjes vanaf volgende maand al van gerecycled plastic gemaakt worden. 

350 miljoen flessen per jaar 

In Nederland alleen al verkoopt Coca Cola meer dan 350 miljoen plastic flessen per jaar. Coca Cola heeft dan ook beloofd dat al deze flessen uit hergebruikt materiaal zullen bestaan. Dat betekent ook heel wat minder plastic op onze vuilnisbelten, bij het zwerfvuil, en en in onze oceanen en rivieren. Goed nieuws op alle fronten.

Statiegeld werkt!

Dit initiatief van Coca Cola laat dus zien dat het heffen van statiegeld op PET flessen werkt. Momenteel wordt alleen statiegeld geheven op de grote flessen van 1, 1.5 en 2 liter. Vanaf volgend jaar geldt dit ook voor de flesjes kleiner dan 1 liter.

Mobiele versie afsluiten