Goed Nieuws op Social Meda

Algemeen

Hoe plastic afval levens redt in Uganda

Wereldwijd wordt 91% van al het plastic afval niet gerecycled. Slecht nieuws, zo dachten ook Peter Okwoko en Paige Balcom van Takataka Plastics in Uganda. Toen Covid-19 uitbrak in Uganda en de regering alle niet essentiële bedrijven stil legde, kwamen zij met een plan.

Het mes snijdt aan twee kanten

Waar Takataka Plastics voorheen plastic afval recyclede in sterk en betaalbaar bouwmateriaal, hebben ze de productielijnen aangepast om zich in te zetten voor de gezondheidszorg van Uganda. Net als in veel andere landen, kampte Uganda met een groot tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen in de zorg. Okwoko en Balcom maakten van het hun welbekende plastic afval een prototype van een beschermend gezichtsmasker voor de zorg.

Bron foto: Facebook Takataka

De kracht van social media

Nadat het stel het prototype plaatste op social media, kregen ze al snel een telefoontje van een plaatselijk ziekenhuis met een bestelling van tien stuks. Met een mal gemaakt van plaatselijk gevonden afval produceerden Okwoko en Balcom de tien maskers. Nog geen dag na aflevering, kregen ze de vervolgorder al binnen.

Een wereldwijd probleem 

Hoewel het gebrek aan beschermingsmiddelen wereldwijd groot is, heeft Takataka Plastics inmiddels 1200 gezichtsmaskers geproduceerd en geleverd aan ziekenhuizen in de omgeving. Deels verkocht voor een eerlijke prijs, deels gedoneerd. De productie van deze maskers pakken ze aan met een team van veertien man, waarvan zes jongeren die voorheen dakloos en uitzichtloos op straat leefden. Bij Takataka snijdt het mes aan drie kanten.

De toekomst

De middelen van Takataka Plastics zorgen ervoor dat ze niet zoveel kunnen verwerken als ze wel zouden willen. Okwoko en Balcom zijn dan ook op zoek naar meer ruimte en apparatuur om het plastic probleem in Uganda stevig aan te pakken. De huidige situatie heeft deze geweldige ondernemers het juiste zetje gegeven om van meer te dromen.

Het plastic probleem is een wereldwijde issue. Laten we er nu aandacht aan besteden!

Bron: Flickr

bron: Goodnews Network / titelfoto: Unsplash

Continue Reading

‘Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. De hele wereld werd meteen een beetje liever, want ik negeerde alle narigheid totaal.’ De kinderen die dit zongen waren zo gek nog niet. En hoewel je de narigheid op volwassen leeftijd gewoonweg niet kan negeren, probeer ik in alles de positieve kant te zien. Of de grappige, die is er vaak ook.In Hilversum woon ik tussen de mooiste natuur in een fijn huis. Met mijn man, mijn drie kinderen en onze kat (what were we thinking!) woon ik in de grootste chaos. Met mijn laptop werk ik waar en wanneer ik wil aan mijn column, mijn boek en mijn teksten. En als er tijd over is, tja dan zal ik jullie laten weten wat ik ga doen.

Nog meer Algemeen

Trending

To Top