Goed Nieuws op Social Meda

Algemeen

De kracht van voorlezen

We zitten middenin de Nationale Voorleesdagen. Een jaarlijks terugkomend fenomeen waarin heel Nederland zich onderdompelt in de fantasie van een kind en verhalen voorleest.

Zin in Zappelin

De kick-off werd gehouden bij het AVROTROS programma Zin in Zappelin op NPO3. Op een feestelijke manier opende Z.K.H. Laurentien de voorleesdagen. Thuis, online en op de noodopvang werd door het hele land voorgelezen aan peuters en kleuters uit het boek Coco kan het!, gemaakt door Loes Riphagen en uitgeroepen tot het Prentenboek van het jaar 2021.

Iedereen aan het prentenboek

Niet alleen prinses Laurentien zet zich tijdens de Nationale Voorleesdagen in. Ook Jim Bakkum, Frits Barend, Lucy Woesthoff, Burgemeester Aboutaleb en Minister Arie Slob dragen hun steentje bij om zo te onderstrepen hoe belangrijk voorlezen is. Bij het kiezen van het Prentenboek van het jaar 2021 is ook gekeken naar het voorlezen in meertalige gezinnen. Coco kan het! is vertaald in het Turks, Arabisch en Pools en is gratis af te halen bij verschillende deelnemende bibliotheken.

Stichting Lezen

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004 en is een project van Stichting Lezen, georganiseerd door Stichting CPNB. De voorleescampagne vindt dit jaar voor de 18de keer plaats. De doelstelling van deze jaarlijkse campagne is het stimuleren van voorlezen van kinderen die zelf nog niet kunnen lezen of net het lezen hebben geleerd.

Voorlezen is belangrijk voor de woordenschat en het verhaalbegrip van het kind, ook zorgt het voor een sterkere band tussen de voorlezer en het kind. Iets dat in tijden van een lockdown met alle bijkomende spanning en stress van onschatbare waarde is.

Lees, lees, lees

Dus leg elke ochtend even tien minuutjes je werk aan de kant, plof op de bank, zet je telefoon op stil en lees. Over Coco, over De jongen en de walvis of over Dit is uil. Of duik de geschiedenis in en stof Jip en Janneke af, lees over de avonturen van Pietje Bell of vertel over De Honingboom van Winnie de Poeh. Zoek je meer leesinspiratie? Kijk dan op de site van de Nationale Voorleesdagen. Geen kinderen (meer) in huis, maar lijkt het je wel leuk om voor te lezen: geef je op als voorleesvrijwilliger bij de Voorleesexpress.

Titelfoto: Liana Mikah – Unsplash

Deel dit bericht op Social Media


Vond je dit een leuk bericht? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Je ontvangt dan wekelijks jouw shot energie in je mailbox!

Continue Reading

‘Als ik de baas zou zijn van het journaal, dan werd meteen het nieuws een heel stuk positiever. De hele wereld werd meteen een beetje liever, want ik negeerde alle narigheid totaal.’ De kinderen die dit zongen waren zo gek nog niet. En hoewel je de narigheid op volwassen leeftijd gewoonweg niet kan negeren, probeer ik in alles de positieve kant te zien. Of de grappige, die is er vaak ook. In Hilversum woon ik tussen de mooiste natuur in een fijn huis. Met mijn man, mijn drie kinderen en onze kat (what were we thinking!) woon ik in de grootste chaos. Met mijn laptop werk ik waar en wanneer ik wil aan mijn column, mijn boek en mijn teksten. En als er tijd over is, tja dan zal ik jullie laten weten wat ik ga doen.

Nog meer Algemeen

To Top